NE FELEDD! 25 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

DRS, azaz a kötelező visszaváltási rendszer

Albert András
2024.03.04 16:28
DRS, azaz a kötelező visszaváltási rendszer

Bizonyára hallottad, hogy idéntől érkezik a kötelező visszaváltási rendszer, más néven DRS. Röviden összefoglaltuk, hogy hogyan működik a visszaváltás.

Bizonyára hallottad, hogy idéntől érkezik a kötelező visszaváltási rendszer, más néven DRS, miszerint visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok – maximum 3 literes kiszerelésig.

Mi is, a kötelezettségnek eleget téve, beléptünk ebbe a rendszerbe, és így egyre több alumínium dobozunk címkéjén megtalálhatjátok az 50 Forintos visszaváltó piktogramot. De ez mit is jelent a gyakorlatban?

A MOHU, ennek a rendszernek az üzemeltetője, által biztosított visszaváltó automaták segítségével vagy kézi visszavétellel fogadja vissza a rendszer a hulladékot, és téríti meg a visszaváltási díjat levásárolható kupon formájában. A visszaváltó automatákat 400 m2 feletti eladótérrel rendelkező élelmiszer jellegű kiskereskedelmi egységek területén biztosan megtalálod, ezek jellemzően a különböző élelmiszer üzletláncok nagyobb egységei, például hipermarketek. Nagyon fontos, hogy semmiképp se nyomd össze az alumínium dobozokat, mert úgy a gép nem tudja majd lenyelni.

Ez valószínűleg a mindennapi életben úgy fog kinézni, hogy otthon a konyhában vagy a teraszon egy cuki zsákban gyűjtöd majd az ép dobozokat, és bevásárláskor nem üres kézzel mész a szupermarketbe, hanem oda is és vissza is tele szatyorral járod meg. A dobozok után visszajáró 50 forintokkal a tervek szerint három módon járhatsz el. Az automatákba bedobott dobozok után járó kupont levásárolhatod az adott üzletben, ahol az automatát telepítették. Tervben van továbbá egy applikáció elindítása is, aminek letöltése esetén, bankszámlaszámod megadása után, egyből visszautalásra kerül a számládra. Továbbá lehetőség lesz az összeg jótékony célra való felajánlására is.

Az említett 50 forintos visszaváltási díj ezentúl bele lesz számolva a termékek végösszegébe, ami azt jelenti, hogy vásárláskor, mint egy betétdíjat kifizetsz, és majd beváltáskor visszakapsz. Ugyanez vonatkozik a webshopos termékeinkre is, ahol feltüntetve láthatod, hogy a termék árához felszámolódik majd ez a díj, “DRS - Kötelezően visszaváltási díjas Alu doboz (+50 Ft / db)” jelzéssel.

Fel szeretnénk hívni a figyelmedet, hogy mi nem vagyunk feljogosítva arra, hogy visszaváltsuk a tőlünk vagy más főzdétől vásárolt alu dobozokat. Ezért kérünk szépen, hogy a kijelölt visszaváltási, azaz REpontokra vidd vissza az üres dobozokat! Miért vagyunk az elsők között, akik a kisüzemi sörfőzdék között becsatlakozott a visszaváltós rendszerbe? Már jó néhány éve áttértünk az alumínium dobozokba való csomagolásra. Ekkor is fontos szempont volt a sör minősége mellett az is, hogy az alu doboz használata a környezet számára kevésbé megterhelő, mint az egyutas üvegé. Erről a döntésünkről és összehasonlításról ebben az írásunkban olvashatsz bővebben. A Fehér Nyúl számára a fenntarthatóság mindig nagyon fontos volt, ezért a körforgásos gazdaságba való lehető leghamarabbi becsatlakozás mellett döntöttünk. Biztosan lesznek nehézségek a rendszer indulásában, de magát a célt csak támogatni tudjuk.. Vegyél részt benne te is, gyűjtsd és vidd vissza a dobozokat egy tisztább és élhetőbb Földért, ahol nyugodt lelkiismerettel lehet inni a dobozos söröket.