NE FELEDD! 20 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

A sörélesztő nem csak kedvenc italunk elengedhetetlen része, de az emberi civilizáció kialakulásában is jelentős szerepet kapott. De mitől ilyen különleges a Saccharomyces cerevisiae, köznyelven a pékélesztő?

A főzdetúrák során időről időre szóba kerül a porter, hiszen meglehetősen fontos szerepet töltött be a sörfőzés fejlődésének történetében. Rendkívül érdekes számomra a tény, hogy az első nagyüzemi sörtípusként először ennél a fajtánál figyelhető meg a modern közgazdaságtan alapvetéseinek beépítése a termelés tervezésébe, miközben a technológia fejlettlensége miatt magáról a sörről meglehetősen kevés konkrétumot tudunk. Minthogy nem csak a sörök fogyasztása, de a történetük megismerése is fontos számomra, így kifejezetten kapóra jött az Üreg polcán heverő, elegánsan a ”Porter” címet kapó Terry Foster könyv.

Folytassuk ott, ahol abbahagytuk: nézzük meg, hogy működnek a csapolt sör tárolására alkalmas hordók! Mi történik, ha kiürül egy ilyen hordó? Hova tovább?

Mostanra már talán az átlag sörfogyasztó is találkozott egyutas, műanyag söröshordóval. Nem csak a messziről jött importok kerülnek ilyen csomagolásba, de egyre több hazai főzde is használja ezeket csapolt sörei kiszereléséhez, részben vagy egészben kiváltva a már jól ismert fém kegeket.

Előző blogposztomban a gyümölcs és a sör kombinálásának technológiai lehetőségeit jártuk körbe, most viszont itt az idő, hogy megnézzük, milyen sörtípusok esetében érdemes gyümölccsel ízesíteni. Vágjunk is bele!

Nincs is frissítőbb a nyári melegben egy jó gyümölcsös sörnél. Azonban nem csak a felhasznált gyümölcsfajták, de az alapsörök terén is nagyon nagy a változatosság. Összetett a téma, és meglehetősen hosszú is, ezért két részletben fogjuk taglalni.

Több helyen is kommunikáltuk már, hogy belevágtunk egy crowdfunding kampányba. Az alábbiakban szeretnénk egy kicsit bővebben kifejteni a döntés hátterét, terveinket, céljainkat.  

A barbeque és a sörök szerelme az égben köttetett! Ez az az alapvetés, ami megalapozta a Petrollal való együttműködésünket. Olyan megrendíthetetlen igazság ez, ami nap mint nap visszaigazolást kap a vendégektől.

Habár léteznek széles spektrumú íz és aromakomponens készletek, jellemzően ezek elképesztően drágák, így a folyamatos továbbképzés rendkívül költséges, és megfelelő vezetés, oktatás nélkül könnyen kidobhatunk az ablakon egy nagyobb összeget. De szerencsére van alternatíva!

2022-ben nem nagy meglepetés, hogy egy kisüzemi sörfőzdében lehetőség van üzemlátogatásra. Házisörfőzők, gasztrobloggerek, beergeekek mind megfordulnak nálunk. De ez a poszt nem nekik szól, hiszen ők már tudják miről is van szó. Nem, kedves Olvasó, ez a poszt azoknak szól, akik nem tudják, miért érdemes részt venni egy ilyen túrán, és mire számíthatnak, ha ellátogatnak hozzánk!

Míg a fába töltött, csapra szánt sörök eltarthatósága rendkívül rövid, a gázzáró fém kegek akár több évig is megőrzik a minőséget, ráadásul könnyebben kezelhetőek, szállíthatóak. Manapság mégis egyre gyakrabban találkozhatunk modern kisüzemi sörfőzdékben különböző fahordókkal, de egészen más szerepkörben.

Lássuk be, egy átsörözött este után felkelve nem csak az előző nap elfogyasztott korsók mennyisége határozza meg, hogy produktívan indulunk-e neki a napnak, vagy félholtan próbálunk kivergődni a paplan alól. Az, hogy mivel tömjük a bendőnk sörözés közben, szintén fontos szempont!