NE FELEDD! 25 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

Miért érdemes egy sörfőzdében kezdeni a házi sörfőző karriered?

Bizonyára vonz a kisüzemi, vagy ahogy egyesek nevezik, a kézműves sörök világa, különben nem lennél itt. Gondolkodtál már azon, hogy milyen egy kisüzemi sörfőzde belülről?

Bizonyára hallottad, hogy idéntől érkezik a kötelező visszaváltási rendszer, más néven DRS. Röviden összefoglaltuk, hogy hogyan működik a visszaváltás.

Amikor a sör összetevőiről diskurálunk, sokszor elsiklunk, elfeledkezünk a vízről. Pedig mégiscsak ez az összetevő az, amiből a legtöbb van kedvenc italunkban. Ennek oka abból eredhet, hogy víz és víz között nem tudunk pusztán az érzékszerveinkre hagyatkozva különbséget tenni. Mégis fontos, hogy megértsük a víz és a benne található ásványi anyagok szerepét a sör jellegének kialakításában, hiszen nagyon fontos karakterjegyek múlnak rajta!

A sörélesztők történeti hátteréről már esett szó a Fehér Nyúl blogján. Most viszont a technológiai oldallal foglalkozunk. Az alábbi posztban kivesézzük, milyen mikroorganizmusokról is van szó, milyen főbb törzsekkel találkozhatunk, valamint hogyan kerülnek forgalomba, majd felhasználásra.

A komló (Humulus lupulus) virágzata immár 500 éve a sör legfontosabb és leggyakoribb ízesítő anyaga, jóformán elengedhetetlen ahhoz, hogy sörjelleg kialakulhasson. De a növény pontosan melyik részét használjuk, hogyan és mire? Az alábbi bejegyzésben mindezekre választ kaphatsz!

Szaftos húsok, precízen beállított sütők és temérdek tudás; ez kell ahhoz, hogy valakiből eredményes hússütő versenyző lehessen. No meg persze egy verseny, ahol megmérettetheti magát. Alábbi blogposztunkban bemutatjuk a Füstös Nyúl Kupa eddigi történetét és ami talán még fontosabb, a jövőjét!

Amikor szóba kerül a maláta, hirtelen azt sem tudod, eszik-e vagy isszák? Nem érted a különbséget sörárpa és árpamaláta között? Félelmet kelt benned a szó, hogy enzim? Akkor ez az írás Neked szól!

Mire számíthatunk idén kisüzemi sörfronton? Milyen stílusok uralkodnak majd, milyen fogyasztói szokásokra számíthatunk, mit hoz a jövő? Ezt fejtegetjük pontokba szedve az alábbi blog posztunkban. 

Ismét elérkeztünk egy hordóérlelt minisorozat lezárásához. Folytatva az előző szelekcióval megkezdett irányt, ismét egy specifikus mitológiai környezetet vettünk alapul a dizájn és az elnevezések meghatározásakor. Ebben a posztban pedig részletesen bemutatom az öt sört!

Immáron negyedik éve, hogy a Fehér Nyúlnál fenyővel ízesítjük bizonyos söreinket. Az idei Drink the Christmas Tree az ötödik ilyen tételünk! Ennek örömére itt az ideje, hogy megnézzük, hogyan is kerül a fenyő a sörbe, és persze, hogy miért.

Rohamosan közelednek az ünnepek, az üzletekben már karácsonyi számok szólnak és a dekoráció is egyre több helyen kerül elő. A Fehér Nyúlnál is nagy erőkkel készülünk az ünnepekre, hiszen idén is lesz karácsonyi sörünk (nem is egy!), de egy különleges online akcióval is kedveskedünk majd vásárlóinknak! Kíváncsi vagy, hogy mik lesznek ezek?

A nyáron megkereste az üzemet egy fiatal, alig hét éves komlótermesztő cég Új-Zélandról. Eddig Európában nem nagyon volt lehetőség közvetlenül importálni a régió komlóit, de pár fajta azért eljutott különböző disztribútorokon keresztül akár hazánkba is. Most azonban lehetőség nyílt rá, hogy az amerikai komlók beszerzéséhez hasonlóan, közvetlenül a farmerektől vásárolhassuk meg a helyi fajtákat.

Modern értelemben véve az a jó csomagolás, ami megőrzi a termék minőségét, felhasználóbarát, környezet kímélő és nem utolsó sorban költséghatékony. Mindezek igazak az alumínium dobozra, éppen ezért dönt úgy egyre több kisüzemi sörfőzde is a használatuk mellett. De mik is pontosan az előnyei az üveggel szemben?

A sörélesztő nem csak kedvenc italunk elengedhetetlen része, de az emberi civilizáció kialakulásában is jelentős szerepet kapott. De mitől ilyen különleges a Saccharomyces cerevisiae, köznyelven a pékélesztő?

A főzdetúrák során időről időre szóba kerül a porter, hiszen meglehetősen fontos szerepet töltött be a sörfőzés fejlődésének történetében. Rendkívül érdekes számomra a tény, hogy az első nagyüzemi sörtípusként először ennél a fajtánál figyelhető meg a modern közgazdaságtan alapvetéseinek beépítése a termelés tervezésébe, miközben a technológia fejlettlensége miatt magáról a sörről meglehetősen kevés konkrétumot tudunk. Minthogy nem csak a sörök fogyasztása, de a történetük megismerése is fontos számomra, így kifejezetten kapóra jött az Üreg polcán heverő, elegánsan a ”Porter” címet kapó Terry Foster könyv.

Folytassuk ott, ahol abbahagytuk: nézzük meg, hogy működnek a csapolt sör tárolására alkalmas hordók! Mi történik, ha kiürül egy ilyen hordó? Hova tovább?

Mostanra már talán az átlag sörfogyasztó is találkozott egyutas, műanyag söröshordóval. Nem csak a messziről jött importok kerülnek ilyen csomagolásba, de egyre több hazai főzde is használja ezeket csapolt sörei kiszereléséhez, részben vagy egészben kiváltva a már jól ismert fém kegeket.

Előző blogposztomban a gyümölcs és a sör kombinálásának technológiai lehetőségeit jártuk körbe, most viszont itt az idő, hogy megnézzük, milyen sörtípusok esetében érdemes gyümölccsel ízesíteni. Vágjunk is bele!

Nincs is frissítőbb a nyári melegben egy jó gyümölcsös sörnél. Azonban nem csak a felhasznált gyümölcsfajták, de az alapsörök terén is nagyon nagy a változatosság. Összetett a téma, és meglehetősen hosszú is, ezért két részletben fogjuk taglalni.

Több helyen is kommunikáltuk már, hogy belevágtunk egy crowdfunding kampányba. Az alábbiakban szeretnénk egy kicsit bővebben kifejteni a döntés hátterét, terveinket, céljainkat.  

A barbeque és a sörök szerelme az égben köttetett! Ez az az alapvetés, ami megalapozta a Petrollal való együttműködésünket. Olyan megrendíthetetlen igazság ez, ami nap mint nap visszaigazolást kap a vendégektől.

Habár léteznek széles spektrumú íz és aromakomponens készletek, jellemzően ezek elképesztően drágák, így a folyamatos továbbképzés rendkívül költséges, és megfelelő vezetés, oktatás nélkül könnyen kidobhatunk az ablakon egy nagyobb összeget. De szerencsére van alternatíva!

2022-ben nem nagy meglepetés, hogy egy kisüzemi sörfőzdében lehetőség van üzemlátogatásra. Házisörfőzők, gasztrobloggerek, beergeekek mind megfordulnak nálunk. De ez a poszt nem nekik szól, hiszen ők már tudják miről is van szó. Nem, kedves Olvasó, ez a poszt azoknak szól, akik nem tudják, miért érdemes részt venni egy ilyen túrán, és mire számíthatnak, ha ellátogatnak hozzánk!

Míg a fába töltött, csapra szánt sörök eltarthatósága rendkívül rövid, a gázzáró fém kegek akár több évig is megőrzik a minőséget, ráadásul könnyebben kezelhetőek, szállíthatóak. Manapság mégis egyre gyakrabban találkozhatunk modern kisüzemi sörfőzdékben különböző fahordókkal, de egészen más szerepkörben.

Lássuk be, egy átsörözött este után felkelve nem csak az előző nap elfogyasztott korsók mennyisége határozza meg, hogy produktívan indulunk-e neki a napnak, vagy félholtan próbálunk kivergődni a paplan alól. Az, hogy mivel tömjük a bendőnk sörözés közben, szintén fontos szempont!