NE FELEDD! 25 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

A Fehér Nyúl karácsonyi menüje

2022.11.11 16:16
A Fehér Nyúl karácsonyi menüje

Rohamosan közelednek az ünnepek, az üzletekben már karácsonyi számok szólnak és a dekoráció is egyre több helyen kerül elő. A Fehér Nyúlnál is nagy erőkkel készülünk az ünnepekre, hiszen idén is lesz karácsonyi sörünk (nem is egy!), de egy különleges online akcióval is kedveskedünk majd vásárlóinknak! Kíváncsi vagy, hogy mik lesznek ezek?

Világszerte régi hagyomány, hogy a sörfőzdék valamilyen sörkülönlegességgel várják a karácsonyt, és ez a kisüzemi sörfőzés elterjedésével egyre szélesebb választékot jelent. Míg a nagyobb szereplők jellemzően beérik annyival, hogy módosítják egy alapreceptjüket, netalántán egy, az évszakhoz illő, de nem túl bonyolult sörtípust vesznek fel a palettájukba, addig a kraft főzdék legtöbbször merész, egyedi tételekkel készülnek.

A Fehér Nyúl a hatodik karácsonyára készül az idén. Az évek során sokat változott a termékpalettánk, talán már feledésbe is merült, hogy az első évben még csak négy alapsörrel voltunk jelen a piacon. Az IPA, Imperial IPA, APA és Stout mellé hamarosan megérkezett a Rafa, és az első, részben ünnepi tételnek szánt páros, a Russian Imperial Stout és a Barleywine. A mai napig megtaláljátok kínálatunkban ezt a két tételt, amik 5-6 éve még igazi kuriózumnak számítottak a hazai sörszcénában. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, és ezek a típusok túlléptek a „téli sör” stigmán. Persze továbbra is jól esik egy hideg téli estén rábontani egy ilyen testes, erős tételre. De nincs ez másképp egy tavaszi vagy őszi estén sem! Így be kell látni, a karácsonyi hangulat pohárba idézéséhez már több kell egy testes barnánál.

Az évek során ezért mi is egyre csak folytattuk a kísérletezést, és ennek köszönhetően több meglepő, szokatlan és egyben izgalmas karácsonyi tétellel bővítettük receptjeink tárházát. Ezek közül a legjelentősebb az idén is alapul vett fenyős sör vonalunk. A Drink the Christmas Tree idén is visszatér egy finomhangolt recepttel. Immáron negyedik alkalommal kerül fenyőág söreinkbe (és egyben ez az ötödik fenyős tételünk, hiszen a 2020-as évjáratból készült hordóérlelt változat is), ezúttal a Chinook mellett Citra és Simcoe komlókkal párosítva, és meghintve egy kis narancshéjjal és fenyő esszenciával. A fenyő söripari felhasználása egy érdekes téma, amiről egy későbbi, dedikált blogbejegyzés keretében bővebben is fogunk írni.

Nem csak a fenyős tételek receptúráival kísérletezünk, de az elnevezésükkel is. A tavalyi főzet próbaképp a Drink the Christmas Tree helyett a Pine & Glory nevet kapta, de úgy döntöttük, hogy ez nem reprezentálja eléggé a sör apropóját. Természetesen egy jól összerakott, aromatikus, gyantás IPA bármikor megállja a helyét! Azonban a felhasznált, frissen szüretelt fenyő mégiscsak a karácsonyhoz köti ezt az italt, így idén már újra a jól megszokott nevet kapta az aktuális változat. És ha már itt tartunk: most hétvégén már meg is kóstolhatjátok a Taproomban az idei főzetet, jövő héttől pedig országosan is találkozhattok majd vele!

Persze azoknak is tartogatunk valamit, akik egy erős, testes fekete sört kortyolgatva érzik magukat megkönnyebbülve egy téli estén. A tavalyi Jingle Nuts nyomán idén is érkezik egy Imperial Pastry Stout az Üregből. Ezúttal a mogyoró és a pekándió felel majd a különleges illatokért, míg a combos test és a 10% körüli alkoholtartalom a kellemes hangulatért. Ez lesz az Other Side, amint végez az erjedéssel ez a 26.7 Balling fokról indult monstrum.

És nem feledkeztünk meg a savanyú ízek kedvelőiről sem! Anno a sült almás-mézes-fahéjas Trinitas-al kezdtük a sort, tavaly pedig jött a forralt bor inspirálta gyümölcsös Glühck. Mindkettőből elérhető még a hordóérlelt változat, a Chi-Nitas és a Blühck személyében. Idén pedig a meggyes pite hangulatát megidéző Sour Mate-t szánjuk a fa alá!

Sörfőzőinktől természetes, hogy már lassan két hónapja készülnek az ünnepre, hiszen a söröknek idő kell, mire beérnek. Idén viszont a marketing csapatunk is hamar kezdte a készülődést, okkal. 2022-ben először indítjuk el a Fehér Nyúl Adventi kalendáriumát! A megújult honlap adta lehetőségeket kihasználva december elsejétől karácsonyig minden nap egy-egy exkluzív kuponnal várjuk a honlapra látogatókat! Érdemes ezzel is számolnod, ha a karácsonyi ajándékokon töröd a fejed, ugyanis jelentős kedvezményeket zsebelhetsz be. És ez nem csak a söreinket érinti majd, de a Taproom rendezvényeket is!