NE FELEDD! 25 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

Az aludoboz és a kraftsör

Farkas Máté
2022.10.13 18:10
Az aludoboz és a kraftsör

Modern értelemben véve az a jó csomagolás, ami megőrzi a termék minőségét, felhasználóbarát, környezet kímélő és nem utolsó sorban költséghatékony. Mindezek igazak az alumínium dobozra, éppen ezért dönt úgy egyre több kisüzemi sörfőzde is a használatuk mellett. De mik is pontosan az előnyei az üveggel szemben?

A legtöbb hazai kisüzemi sörfőzde, köztük a Fehér Nyúl is, a covid pandémia alatt kezdett el kísérletezni a dobozos csomagolás bevezetésével. Míg egy-két úttörő szereplő próbálkozott ezzel a járvány előtt is, azonban az akkor még drasztikusan más fogyasztói szokások miatt nem válthatta ki teljesen az üvegpalackot ez a csomagolás típus. Míg a szakavatott sörivók tisztában voltak a dobozos csomagolás abszolút felsőbbrendűségével, addig a laikusok részéről a több évtizede berögzült „a dobozos sörnek fémíze van” mantra volt a jellemző, ami a kisüzemi, extra prémium minőségi osztályban meglehetősen sok vásárlót elrettentett a próbatételtől.

Aztán jött a covid, a lezárások, a social distancing, és hirtelen nagyot változott a kép. Véleményem szerint 3 fő hatás érte a sörivókat. Az első elég nyilvánvaló. A szórakozóhelyek, kocsmák bezárásával a sörfogyasztás is beszorult a négy fal közé, az otthonunkba. Ezzel egyidejűleg a kisüzemi sörök gyártói, mentve a menthetőt, hatalmas akciókba kezdtek, hogy a 2020-as szezonra addig lefőzött sörök ne vesszenek kárba. A pénzt, amit az emberek a vendéglátóhelyeken költöttek volna el kedvenc söreikre, most webshopokon, szaküzletekben, áruházakban vett üveges sörökre költötték el. A legtöbb kisüzemi főzde egyutas palackokkal üzemelt, aminek a gyűjtése meglehetősen nagy macera, plusz munka a háztartás számára. A gyártói oldalon a fő érv a palackok mellett pedig az volt, hogy a vendéglátóhelyek többsége preferálta a megszokott csomagolás módot, a „prémium kinézet” miatt.

Közben megjelentek hazánkban is a mobil dobozoló gépsorok, lehetővé téve a már palackozó gépsorba invesztált, vagy tőkeszegény sörfőzdéknek is a technológia bevezetését. Minthogy a sörfőzdéknek a járvány miatti bizonytalan helyzetben redukált fogyasztásra, és ebből következően hosszabb tárolási időkre kellett berendezkedniük, így kapóra jött a sört tovább frissen tartó aludoboz. Ráadásul az ekkor jellemzően az otthonukban söröző fogyasztók számára is egyszerűbbé vált az aludoboz hulladék kezelése, hiszen azt nem kell gyűjtőszigetre vinni, minden lakóépület számára elérhető a szelektív kuka. Az első próbatételek után pedig minden sörfogyasztó számára nyilvánvalóvá válik: a jó sör a dobozban még frissebb, mint üvegben, és tovább is áll el! Innentől kezdve elérhetővé vált az elképzelhetetlen: hazánkban is elfogadottá vált az aludoboz a kraft sörök csomagolására, sőt egyre többen preferálják az üveggel szemben. De mik azok a tulajdonságok, amik miatt objektívan jobb csomagolás az alu, és egyáltalán mit várunk el a sörök kiskereskedelmi csomagolásaitól?

A bevezetőben már felsoroltam a főbb érveket, de nézzük meg most ezeket részletesen!

  • Költséghatékony. Elsősorban nem is magának a csomagolóanyagnak a bekerülési összegére kell itt gondolni, az aludoboz és az egyutas üvegpalack azonos űrméretben hasonló árazású. Sokkal jelentősebb a különbség logisztikai oldalon! Az alumínium doboz tömege huszada az üvegének, ráadásul a formájánál fogva azonos űrtartalom mellett kevesebb helyet foglal el. Így egységnyi tömeg mellett több can szállítható gyűjtőcsomagolásonként. No meg a raktárban is jelentősen kevesebb helyet foglal.

  • Megőrzi a termék minőségét: a sör, főleg a kraft változatok íz és aromakomponensekben rendkívül gazdagok. Ezekre a vegyületekre (kivéve, ha érlelni kívánjuk a terméket) káros hatással van az oxigén jelenléte, a napfény (UV) és persze a kémiai reakciókat gyorsító hő. Továbbá a sör jellemzően szénsavval dúsított ital, így nem csak a csomagolás nyomásállóságáról kell gondoskodni, de arról is, hogy ne legyen gázáteresztő a felhasznált anyag. Az aludoboz mindezen feltételeknek megfelel, jobban mint az üveg. Egy nagyságrenddel kevesebb oldott oxigén kerül a sörbe a kiszerelés során. A can teljesen fényzáró, az üveg típustól függően egyáltalán nem, vagy a barnítottak esetében részben szűri a napfényt. A gázzárás tekintetében mondjuk nincs különbség, ebből a szempontból a PET a legrosszabb választás.

  • Felhasználóbarát: pár előnye a doboznak az eddigiek alapján ezen a téren is egyértelmű: könnyebb, kisebb, így kevesebb macerával jár magunkkal vinni kedvenc italunkat. De ez még nem minden! Az aludoboz gyorsabban behűthető, és nyitásához nincs szükség semmilyen eszközre (bár vannak menetes kupakos sörösüvegek is, meg persze csatosok is, de az esetek nagy többségében nem ezekkel találkozunk). Az se mindegy, hogy mi történik akkor, ha a csomagolás megsérül. A kiömlő sör persze mindkét esetben kellemetlen, de ha törött üveggel van dolgunk az egyenesen veszélyes. Ez egyébként a gyártási oldalon sem elhanyagolható tényező, egy palacktörés esetén a potenciális üvegszilánkok miatt akár több tucat üveg is mehet selejtezésre! És aztán ott van a hulladék kérdése. Az aludoboz esetében egy egységet képet a nyitófül, nem keletkezik több darab hulladék. Az üveg esetében adott a koronazár vagy kupak, amit külön kell kezelni. Ráadásul sokkal több alumínium fogadására alkalmas szelektív kuka van az országban, mint üveggyűjtő sziget, tehát a szelektív gyűjtése is egyszerűbb. Node, nézzük akkor az utolsó pontot!

  • Környezetvédelem. Az alumínium nem csak szélesebb körben gyűjtött, mint az üveg, de 100%-ban újrahasznosítható is. Az üvegre papíron ez szintén igaz, de gondot jelent a különböző színek válogatása. Jelentős mennyisége az üvegnek ezért építkezéseken köt ki, ahol zúzalékként keverik más építőanyagokhoz, nem kerül vissza rendszerbe alapanyagként. Az egyutas palackok esetében meg is figyelhető a kialakuló hiány, és az egyre dráguló energiaárak mellett ez csak súlyosbodni látszik. Ráadásul az alumínium doboz, felépítéséből adódóan sokkal kevesebb anyag felhasználása mellett is megadja a szükséges teherbírást, hogy az ütődéseknek, koccanásoknak ellenálljon a csomagolás. A kisebb tömeg nem csak a gyártásnál jelent megtakarítást, de a szállításhoz szükséges energia is drasztikusan csökken.

Ezek fényében azt hiszem leszögezhetjük: az alumínium doboz minden objektív szempont szerint az ideális választás!