NE FELEDD! 25 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

Füstös Nyúl Kupa

Farkas Máté
2023.04.19 12:41
Füstös Nyúl Kupa

Szaftos húsok, precízen beállított sütők és temérdek tudás; ez kell ahhoz, hogy valakiből eredményes hússütő versenyző lehessen. No meg persze egy verseny, ahol megmérettetheti magát. Alábbi blogposztunkban bemutatjuk a Füstös Nyúl Kupa eddigi történetét és ami talán még fontosabb, a jövőjét!

Mielőtt azonban megismerkedhetnénk a több, mint 5 éves múlttal rendelkező Füstös Nyúl Kupával, egy kicsit visszább kell mennünk az időben, a gyökerekig. Hazánkban vitathatatlanul népszerűek a húsételek és a kerti bográcsozásnak, szalonnasütésnek is nagy hagyománya van. Azonban a BBQ vonal esetén már más a helyzet. Az amerikai konyha meghatározó eleme a kerti grillen készülő hamburger, oldalas és persze a steak is. Habár itthon is ismerjük ezt az ízvilágot, de a technikai részletekkel komolyabban csak fél évtizede foglalkoznak az érintettek. Márpedig a felkészültség, a fogások és a különböző sütési technikák ismerete elengedhetetlen ebben a sokváltozós műfajban ahhoz, hogy kiemelkedő étkeket készítsünk. A tudás iránti vágy és a tökéletes kombinációk keresése ihlette meg Török Jánost, Szabó Benedeket, Kauderer Szabolcsot, Mód Miklóst és Csepregi Andrást, hogy megalapítsák a Fehér Nyúl BBQ Teamet. A professzionális csapat számára példaként szolgáltak azok a nyugat-európai társulások, amik az ekkor már nemzetközileg is jegyzett SCA (Steak Cookoff Association) és KCBS (Kansas City BBQ Society) keretrendszerek alapján megrendezett versenyekre neveztek. Azonban a szándék túlmutatott a nemzetközi versenyeken történő megjelenéseken, a csapat hazai megmérettetéseken is helyt akart állni. A 2017-es tállyai KCBS versenyen debütáltak itthon, majd az ugyan itt megrendezett, 2018-as megmérettetésen is részt vettek, és pár trófeával is gazdagodott a csapat. Ezzel párhuzamosan azonban saját verseny rendezésébe is belefogtak, bővítve ezzel a hazai szegmenst.

A Füstös Nyúl Kupa először 2018-ban került megrendezésre, a helyszín a csapat névadójának és fontos támogatójának, a Fehér Nyúl Brewery & Taproom sörfőzdének a gyárudvara volt. Az ekkor még szűk, de komoly érdeklődést kiváltó kupa alkalmat biztosított a szegmens prominens alakjaival való megismerkedésre, és így alakult ki az azóta is tartó barátság a Kupa szervezői gárdájának oszlopos tagjával, Szűcs Róbert Lúciusszal, azaz PiciGurmannal. Az irány egyértelmű volt; még több ilyet, minél több versenyzővel!

2019 mérföldkő volt a csapat, a kupa és úgy általában a hazai steaksütés számára. Hagyományteremtő módon elkészült az első, a Kupának dedikált sör, a Smoky Rabbit füstölt bak. A csapat részt vett osztrák, német, szlovén, angol és dél-afrikai versenyeken is, de a legfontosabb esemény a Kobuci Kertben megrendezésre került Füstös Nyúl Kupa volt, amit az SCA holland reprezentatívja védnökölt. Az akkreditált versenyen elért pontszámok így már a nemzetközi listába is bekerültek, ráadásul az eseményt megelőző steaksütő workshop és versenybíra képzés jelentősen növelte a hazai szcéna hitelességét. PiciGurman ráadásul ekkor elnyerte az áhított Arany Jegyet (Golden Ticket), és ezzel megnyílt előtte a lehetőség, hogy az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő SCA világbajnokságon is megmérettesse magát. A több hónapos „kiküldetés” alatt szerzett tapasztalatok nagy segítséget jelentenek azóta is a szervezés és persze a sütés terén is.

A fejlődés tehát folyamatos volt, és 2020-nak nagy lendülettel indult neki a szervezői gárda. Sajnos azonban a pandémia a Kupa terveit is keresztül húzta. Elkészült a második Füstös Nyúl sör, megvolt a helyszín és nemzetközi versenyzők is jelentkeztek, hogy részt vennének a Kupán. Szponzorokkal tárgyalt a csapat, minden sínen volt, majd jött a járvány. A határzár sajnos ellehetetlenítette a nemzetközi versenyzők beutazását, és reprezentatív sem érkezhetett az országba, márpedig nélküle nem lehet hivatalos SCA versenyt tartani*. A rendezvényt szerencsére nem kellett lefújni, azonban a megszerzett pontok nem kerülhettek be a nemzetközi rangsorba. Ettől függetlenül nagyon jó hangulatban telt a verseny, ahol a megmérettetés mellett nagy hangsúlyt kapott az utánpótlás nevelés, az érdeklődők bevonása bemutatók, előadások keretében. Ráadásul a professzionális szakácsok is meglátták a fantáziát egy versenyben, ahol a szimpátia szavazás helyett egy egységes, szigorú szabályrendszer szerint, vakkóstolás során értékelik az étkeket a képzett bírálók. Mondhatjuk úgy is, hogy a recept bizonyított, már csak a „jó időre” kellett várni.

2021 eseménytelenül múlt el. A kiszámíthatatlan járványhelyzet ellehetetlenítette a nagyszabású szervezkedést, így ez az év inkább a pihenésről, a jövőre készülésről szólt. 2022-ben végre elhárultak az akadályok, és az ez évi verseny ismét akkreditáltan zajlott. A teljes szegmensből érkeztek kiállítók, iparági képviselők, így az érdeklődők egy helyen találkozhattak a különböző sütőkkel, fűszerekkel, műszerekkel és eszközökkel. A tendencia töretlen, egyre több embert mozgat meg a Füstös Nyúl Kupa. És így jutunk el a jelenbe.

2023 a növekedés éve lesz. Az eddigieknél jelentősen több eseményt szervez a csapat. Idén három kupát rendeznek, kupánként két versennyel. 5 akkreditált steaksütő verseny pedig már feljogosít a magyar bajnokság megszervezésére, így idén már magyar bajnok is lesz! A koncepció szerves része, hogy vidéki helyszínekkel bővüljön a versenysorozat, elősegítve a műfaj hírének országos elterjedését, így idén is lesz ilyen állomás. Mindhárom verseny akkreditált lesz, így végre nagyobb nemzetközi utazások nélkül is lesz lehetőség komoly összpontszámot begyűjteni az év során.

Természetesen a felkészülésben is segít a csapat, idén is lesznek steaksütő workshopok. A limitált férőhelyes képzések során a résztvevők megismerkednek az SCA keretrendszerrel, az alapvető sütési technikákkal és az ismeretek sikeres elsajátítását ellenőrizni is lehet, hiszen mindenki elkészíti a tanultak alapján a saját versenysteakjét is.

Mindehhez persze szükséges a szervezeti bővülés is. Ezért a társulat úgy döntött, hogy megalapítják a Füstös Nyúl Grill és BBQ Egyesületet! Az egyesületi forma megkönnyíti a kereskedelmi szponzorok bevonását, a szervezést, az utánpótlás nevelést és a források felhasználását.  

Amennyiben érdekel a versenyszintű steaksütés és BBQ, és ellátogatnál a workshopokra vagy a Kupa állomásaira, esetleg szeretnél az egyesület tagja lenni, az alábbi oldalakat ajánljuk figyelmedbe:

https://fustosnyul.hu/

https://www.facebook.com/fustosnyul

https://picigurman.hu/

 

Köszönetnyilvánítás: A Kupa rendezésben a Fehér Nyúl BBQ Team és PiciGurman mellett természetesen mások is részt vettek. Munkájukkal, hozzáértésükkel, támogatásukkal aktívan hozzájárultak a fent említett eredményekhez, és ezt ezúton is szeretnénk megköszönni nekik: Molnár Andrea, Gyökér Annamária, Miklósi Gizella, Török Linda, Bogdán Róbert

 

*https://steakcookoffs.com/resources/Documents/2023%20PromotersOrganizer%20Pack%20V5.pdf