NE FELEDD! 25 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

Sörkorcsolyák

Farkas Máté
2022.04.21 17:11
Sörkorcsolyák

Lássuk be, egy átsörözött este után felkelve nem csak az előző nap elfogyasztott korsók mennyisége határozza meg, hogy produktívan indulunk-e neki a napnak, vagy félholtan próbálunk kivergődni a paplan alól. Az, hogy mivel tömjük a bendőnk sörözés közben, szintén fontos szempont!

Sajnálatos módon mifelénk a legtöbbször kimerül a sörkorcsolya fogalma egy tál mogyoróban, chipsben, esetleg pogácsában. Sokszor feltettem a kérdést magamnak, hogy miért van ez így? Talán mert boros nemzet vagyunk, vállalható sajt nélkül? Vagy mert régebben az ital mellé mindig kaptak az emberek valami tartalmasat a bográcsból? Rejtély. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi állapot tarthatatlan. De mégis mit lenne érdemes bevezetni, népszerűvé tenni, megszokni?

Ha valami igazán izgalmasat, változatosat szeretnénk kipróbálni, a szlávoktól meríthetünk ihletet! Konkrétan a sörhöz a csehek állnak a legközelebb, de keleten a vodkázáshoz párosított konyha is kifejezetten jól átültethető ebbe a műfajba is. A zakuski egy gyűjtőfogalom. Kiporciózott, változatos étkek kerülnek az asztalra: főként hideg fogások. Van itt minden: savanyúság, felvágottak, sajtok, saláták, tojás, apró sós sütemények, tehetősebbeknél kaviár és füstölt hal. A lényeg, és ezért is szokás az italhoz társítani: minden egy falat! Szergej a poharáért nyúl, ledönti a vodkát, majd eszik rá egy zakuskát (egyes számban). És persze ismétel. De miért ne lehetne a pohárban vodka helyett sör? Lehet! Ez benne a szép. Nem igazán kötött ez a zakuski dolog. Egy tisztességesen feltöltött hűtőből valószínűleg most azonnal össze tudnál rakni egy tálat. És már ihatnád is a kedvenc Fehér Nyúl söreid mellé, amik szintén nem hiányozhatnak egy jól felszerelt háztartásból.

Node térjünk rá a csehekre: ők egy másik utat választottak, ami azonban ugyanolyan hatékony, bár több előkészületet igényel: jöjjön hát az utopenec és a nakládaný hermelín. Ez a két fogás minden valamire való cseh sörözőben megtalálható az étlapon, mindkettő érlelt, és mindkettő mellé csúszik a sör rendesen. Ráadásul segítenek a macskajaj elkerülésében is!

Az utopenec talán bizarrabb, kezdjük hát vele. Alapja egy cseh vörösárú, ami nagyon hasonlít a szafaládéra. Ezt a kis kolbászkát teszik többedmagával egy befőttesüvegbe, nem kevés hagyma társaságában, majd fűszeres ecettel öntik fel, és állni hagyják 1-2 hétig. Savanyú virsli. Mondtam előre, hogy bizarr. Sőt, egyenesen megosztó. Viszont mellé egy kis bundáskenyérrel vagy pirítóssal, egy fogásból megkapunk mindent, ami a túléléshez szükséges: van benne szénhidrát, zsiradék, színhús, zöldség. És kívánkozik mellé a sör.

Jöjjön második versenyzőnk: Népszerűbb és ismertebb a hermelin. Véleményem szerint kijelenthető, hogy ez a cseh gasztronómia egyik, ha nem a legkiemelkedőbb tagja. A fő alkotó minden esetben egy fehérpenészes sajt, leggyakrabban camambert, de megfelel a brie is, amit egy befőttesüvegbe tesznek. E mellé változatos fűszerek kerülnek, és persze sok-sok hagyma, majd nyakon öntik az egészet étolajjal úgy, hogy mindent ellepjen. Sajnos itt sem lehet egyből fogyasztani az ételt, általában egy hét érlelés szükséges, hogy a sajt felpuhuljon, és az ízek összeérjenek. Tálalása az utopeneccel megegyező, valamilyen kenyérfélével szokás párosítani. Azonban míg az utopenec sokaknak nem nyeri el a tetszését, olyan emberrel még nem találkoztam, aki egy jól elkészített hermelinre nemet mondana. Véleményem szerint kijelenthető, hogy ha lehetőségünk van egy héttel előre tervezni, a legjobb sörkorcsolya a nakládaný hermelín. Persze ha nem otthon italozik az ember, hanem mondjuk a Fehér Nyúl Taproomjában, a menüről is kérhetitek ezt a csodás étket! Így az egy hetes várakozást lerövidíthetitek, és pár perc alatt ott is terem a korsók között ez a sajtos csoda!