NE FELEDD! 25 000 Ft felett a szállítási költséget mi álljuk!

Blog

Ízhiba workshop

Farkas Máté
2022.06.02 17:14
Ízhiba workshop

Habár léteznek széles spektrumú íz és aromakomponens készletek, jellemzően ezek elképesztően drágák, így a folyamatos továbbképzés rendkívül költséges, és megfelelő vezetés, oktatás nélkül könnyen kidobhatunk az ablakon egy nagyobb összeget. De szerencsére van alternatíva!

Fontos szerepet kapnak az élelmiszeripar minden területén a szakképzett érzékszervi minősítők, bírálók. Habár a 21. században már elérhetőek olyan technológiák, mint az elektronikus nyelv vagy a kromatográfia, amik segítségével mélyrehatóan vizsgálható egy termék összetétele, de mégis a mai napig fontos, hogy az ízeket és aromákat felismerni, megkülönböztetni tudó emberek is kóstolják meg a kész élelmiszert. Minthogy emberi fogyasztásra termelünk, ezért nem is lehet jobb megmondója annak, hogy egy tétel finom-e vagy sem, mint egy érzékeny szaglással és ízérzékeléssel rendelkező szakmai panel.

Ipari oldalról nézve a minőségbiztosításban kapnak nagy szerepet a jó képességekkel megáldott szakemberek, de hasonló képességek birtokában vannak a különböző sommelierek is. Nem elég azonban a jó genetika, fontos a folyamatos tréning is; a sok száz íz és aromakomponens megjegyzése, felismerése és elkülönítése komoly gyakorlatot igényel, és gyakorlás nélkül sajnos ez a tudás könnyen kikopik. De mégis, hogy lehet ezt gyakorolni?

Nézzük meg a sört! Összetett, komplex italról van szó rengeteg változattal, és az ezekre jellemző speciális vegyületekkel. Természetesen, ha csak a fajták megismeréséről van szó, rendelkezésre állnak olyan etalonnak tekinthető klasszikus termékek, amiket megkóstolva képet kaphatunk az adott típusra jellemző paraméterekről. Viszont, ha szeretnénk megállapítani egy adott sörről, hogy milyen vegyületek alkotják meg az összképet, komolyabb képzésre van szükség.

Habár léteznek széles spektrumú íz és aromakomponens készletek, jellemzően ezek elképesztően drágák, így a folyamatos továbbképzés rendkívül költséges, és megfelelő vezetés, oktatás nélkül könnyen kidobhatunk az ablakon egy nagyobb összeget. De szerencsére van alternatíva!

A Fehér Nyúlnál hazánkban (de talán régiónkban is) egyedülálló módon szervezünk ízkomponens/ízhiba tréningeket. Egy hazai laborral közösen állítottunk össze egy kóstolósort, ami tartalmazza az összes fontos vegyületet, amik a különböző típusú söröknek karaktert adnak, vagy épp ellenkezőleg, amik ízhibaként jelennek meg bennük.

Itt ragadnám meg a lehetőséget, hogy az ízkomponens/ízhiba különbséget kifejtsem egy kicsit. Az informatikában jártasoknak lehet ismerős a „nem bug, hanem feautre” mondás, ami a söriparban is megállja a helyét. Vegyük példaként az egyik leggyakoribb sörhibaként jelentkező diacetilt. Az erjedés során természetes módon keletkező vegyület, ami a megfelelő erjedésvezetés mellett a kész sörben már nem található meg, mivel az élesztő tovább alakítja. Magas koncentrációban vajkaramellás mellékízt ad a sörnek, ami általában hiba. Kivéve a cseh pilzenik esetében, ahol viszont tradicionálisnak számít a jelenléte. A miértjébe most ne menjünk bele, de az biztos, hogy míg az alsóerjesztésű sörtípusok 99%-ban a diacetilnek helye nincs, addig a bohém pilsek esetében kifejezetten kedvelt ízkomponens. És ezzel nincs egyedül az ízalkotó vegyületek között!

A képzésünk célja, hogy a fogyasztók megismerhessék a sörben megjelenő legfontosabb hibákat, illetve olyan speciális, karaktert adó vegyületeket, amik hiánya jelent problémát egyes sörtípusok esetében. Míg azt nem tudjuk megígérni, hogy jobb lesz a szaglásod vagy az ízlelésed, azt azonban igen, hogy a 12 tételből álló kóstolás és szakmai előadás végére egy teljesen új perspektívát kapsz, és sokkal objektívebben tudod majd értékelni a poharadba kitöltött italt. Fontos lépés ez a tudatos fogyasztóvá válás útján, és nem utolsó sorban kifejezetten jó móka is!

Amennyiben érdekelnek Ízhiba tréning képzéseink, látogass el webshopunkra az aktuálisan meghirdetett időpontokért, ha pedig egyedi eseményt szeretnél, írj egy levelet az event@fehernyul.hu címre, és kollégáink felveszik veled a kapcsolatot!